Results 1 to 9 of 9

Thread: One and Out

  1. #1
    Novice Pilot
    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    55
    Post Thanks / Like
    Total Downloaded
    254.83 MB

    One and Out

    Don't know why but since I loaded Tobruk my computer has decided to allow only one mission. Then the screen becomes jumpy and obviously the frame rate or memory is somehow not as expected. I haven't changed any settings. Even if I return to earlier missions which I ran before Tobruk the same happens. I suppose I could change realism settings but I'm just wondering if anyone else has experienced this and if there is a known fix.
    The computer has always performed well at high settings in Single Player.
    Thanks.

  2. #2
    Ace Bonditaria's Avatar
    Join Date
    Oct 2015
    Location
    Rotterdam
    Posts
    895
    Post Thanks / Like
    Total Downloaded
    2.28 GB

    Re: One and Out

    Hi Ardu,

    I would suggest try these fixes in order of severity

    1, clean the cache - delete the folder called cache at location: Documents\1C SoftClub\il-2 sturmovik cliffs of dover\cache (the game re-makes this folder automatically.)

    2, verify integrity of game files - in Steam, go to 'properties' of the game, 'local files' tab and click 'verify...' (the files are checked and repaired as needed.)

    3, uninstall/reinstall the whole game (keep your files in 'Documents\1C SoftClub\il-2 sturmovik cliffs of dover' of course.)

    hope it helps

    Fractal Design Define R5, Corsair AX 760W, Corsair Hydro H110, Asus X99-DELUXE, Intel Core i7-5820K, Corsair Vengeance 16GB, MSI GeForce GTX 970, Samsung 850 EVO 250GB, Western Digital Black 2TB, Win 10 Home 64-bit, VPC MongoosT-50 Throttle, VKB Gladiator Pro, MFG Crosswind, Wheel Stand Pro, Track-IR 5, Logitech G933, Eizo ColorEdge CS240

  3. Likes ATAG_Snapper, JackMaXX, Ardu liked this post
  4. #3
    Admin ATAG_Snapper's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Kitchener, Ontario, Canada
    Posts
    10,306
    Post Thanks / Like
    Total Downloaded
    143.30 MB

    Re: One and Out

    Thanks for this, Bondi. Hope it helps Ardu.

    I will incorporate your steps above in the Troubleshooting Guide (part of the Getting Started Guide in the EXTRAS part of the games Main Menu). Coincidentally, I found the latest 5.004 update installed normally, but I couldn’t get any Single or Quick Missions to load. I was getting a sound issue error message. Sure enough, after unsuccessfully trying exit/relaunch Blitz/Tobruk I found the Verify Integrity of Files did the trick. Who knows what I did to corrupt a sound file? Nonetheless, Steam only took a couple of minutes to go through the game files on my PC and correct the bad file.

    Hey, if it worked for me maybe it will help Ardu and others.

    Cheers!



    i7 4770K @3.5 GHZ, 24 Gigs DDR3 1600 DIMM, Gigabyte GTX970 4 Gig, Win 10 64 bit, TrackIR 5, TM16000 joystick, TM Warthog Throttle, CH Quadrant, Saitek Pro Combat rudder pedals

  5. Likes Bonditaria, JackMaXX, ATAG_Laser, Ardu liked this post
  6. #4
    Novice Pilot
    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    55
    Post Thanks / Like
    Total Downloaded
    254.83 MB

    Re: One and Out

    Thanks to both for your quick response and encouragement. Will try this shortly.

  7. Likes ATAG_Snapper liked this post
  8. #5
    Novice Pilot
    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    55
    Post Thanks / Like
    Total Downloaded
    254.83 MB

    Re: One and Out

    OK, tried first and second methods. Definitely worked for about 3 missions. Then the same issues started to return, but no where as badly as previously. (Maybe it's me, too much coffee?) The best "tell" seems to be the immediate decrease in zoom speed. Then when I change focus or move my head (have TrackIR) I notice a stuttering view as opposed to the previously smooth scan.

    Now for the hard part. Alternate procedure 3 is to reload the game. Hate to show my lack of basic knowledge (I should be used to public stupidity by now) but I assume I do this in Steam. I see where I can delete the game but will I then get a menu to reload it?
    Once again, thanks for your help and patience.

  9. #6
    Manual Creation Group ATAG_Ezzie's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Posts
    2,170
    Post Thanks / Like
    Total Downloaded
    115.2 KB

    Re: One and Out

    Quote Originally Posted by Ardu View Post
    OK, tried first and second methods. Definitely worked for about 3 missions. Then the same issues started to return, but no where as badly as previously. (Maybe it's me, too much coffee?) The best "tell" seems to be the immediate decrease in zoom speed. Then when I change focus or move my head (have TrackIR) I notice a stuttering view as opposed to the previously smooth scan.

    Now for the hard part. Alternate procedure 3 is to reload the game. Hate to show my lack of basic knowledge (I should be used to public stupidity by now) but I assume I do this in Steam. I see where I can delete the game but will I then get a menu to reload it?
    Once again, thanks for your help and patience.
    Hey ardu - this might be crazy talk and sorry if its totally unrelated. Do you have an nvidia graphics card? If so when you upgraded to Tobruk did you make sure that your nvidia control panel is pointing at the right .exe file after your upgrade?

    https://theairtacticalassaultgroup.c...ghlight=nvidia

    I'm a 'puter numptie and was on the beta so cant recall if i had to update my nvidia control panel to point at a new .exe and not the earlier version when i started beta testing.

    It could be totally unrelated but before you go and reinstall maybe check this out just in case.

    And another thing to check maybe - what vsynch setting are you using? When you get the stuttering is there also screen tearing? if so then maybe experiment with the vsynch settings to see if they make a difference perhaps?

    Sorry if you have already eliminated these possibilities.

    Good luck - hope you get it sorted.

    Ezzie

  10. Likes TWC_Fatal_Error liked this post
  11. #7
    Novice Pilot
    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    55
    Post Thanks / Like
    Total Downloaded
    254.83 MB

    Re: One and Out

    Just an update. I have been struck by life when I had other plans so I have been so I have not had much of a chance to focus on this problem.
    I have tried the above solutions with no success. In fact the settings on my Nvidia Control Panel were remarkably consistent with the suggestions.
    Oddly, the game has slowed even further during my attempts to fix this issue. (Why is this surprising to me?)
    When I first encountered this issue I could run at least one mission before the problems showed themselves. Now the issues seem present with the first mission.
    The most noticeable problems appear related to head tracking (I have TrackIR). But I don't know if this is the cause of issues or simply the most obvious place to detect the issue.
    I am experimenting!
    To all who volunteered assistance: thank you! I will continue experimenting and if I find a solution I will post it.

  12. #8
    Supporting Member
    Join Date
    Dec 2019
    Posts
    206
    Post Thanks / Like
    Total Downloaded
    11.46 MB

    Re: One and Out

    I always set trackIr to run on two cores not 4 using the afinity (right click) setting in task manager>details.

    This seems to reduce stutter in both CloD and BoX for me, but in fairness it is not unplayable for me in the first place, so may not be of any use in your situation.

    What mission is it that you are trying to run?

    What resolution are you running for the game, if this is different to your normal display set pseudo window in the settings.
    Last edited by Yo-Yo; Sep-15-2020 at 13:05.

    I am Yo-Yo not YoYo (that's someone else)

  13. #9
    Novice Pilot
    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    55
    Post Thanks / Like
    Total Downloaded
    254.83 MB

    Re: One and Out

    Quote Originally Posted by Yo-Yo View Post
    I always set trackIr to run on two cores not 4 using the afinity (right click) setting in task manager>details.

    This seems to reduce stutter in both CloD and BoX for me, but in fairness it is not unplayable for me in the first place, so may not be of any use in your situation.

    What mission is it that you are trying to run?

    What resolution are you running for the game, if this is different to your normal display set pseudo window in the settings.
    Yo Yo, Thanks for your comments. I will try the IR suggestions. (Although I don't know if I can find where I can change the number of cores!)
    The missions are just single player ones, some I have created and some original ones. They are mostly low numbers of planes, 2-6.
    What surprised me was the game ran fine until I loaded Tobruk. Even then when I ran the first mission the graphics, TrackIR, speed, everything was spectacular.

    There's something else I've noticed. An earlier suggestion was that I verify the game files. The first time I did this I got a message that there was a problem with one file. Eventually I reloaded the game. I still verify the files each time before I load the game. About half the time I get this same message.

    Anyway, I will try to change TrackIR. Thanks for the suggestion!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •